Restaurang Wokhouse

Datum: 2011-10-28 Tid: 23:56:21
Katergori: Restaurang Kommentera: 0
Tjingeling! Kay här.. igen.. Jag tänkte utvärdera mitt restaurangbesök idag på Wokhouse. Stället var urmysigt! Fräscht och nytt. Dock luktade det tyvärr tapetklister när man klev in, antagligen pga. de nya lokalerna som de måste ha fixat väldigt nyligen.

Jag tog en Scary Spice (Spice Girls?) som innehöll nötkött, grönsaker, vitlök och sötsojasås som serverades med ris och vitlöksbröd. Dock inget jag kunde prova.
Okej nu till utvärderingen. Maten var god, lagom stark. Nackdelen var den för söta såsen. Jag är inget stort fan av söta såser (bortsett från sweet chili) eftersom de är så äckligt mättade och innehåller alldeles för mycket socker, men servitrisen rekommenderade mig denna utav två stycken rätter, så jag chansade.

Till efterrätt delade vi alla på en Crème brûlée och en pannacotta. Crème brûléen var asgod! Inga negativa synpunkter alls. Dock innehöll pannacottan för mycket gelatin så att hela "puddingen" fick som ett äckligt lager ovanpå med gelé. Smaken var god och under det äckliga täcket var innehållet faktiskt helt okej. Men jag kan göra bättre själv.

Till sist vill jag nämna de goda drinkarna. Åh så goda!

Majs: Bra mat och dricka för bra pris.
Bajs: Den onödiga mängden socker i min sås. Jag vill inte att min varmrätt ska smaka som en efterrätt.

Ni får ursäkta mig för de ruskigt dåliga bilderna, men jag hade bara mobilen med mig.


 

 





               

Amerikanska pannkakor

Datum: 2011-10-28 Tid: 14:30:36
Katergori: Lunch Kommentera: 0
Hallå, Kay här. Kolla in min lunch, amerikanska pannkakor med sirap och banan. Riktigt gott och onyttigt!

Amerikanska pannkakor, 10 stycken

50 g smör
3 ägg
2,5 dl mjölk
5 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt

Smält smöret. Blanda ägg, mjölk och det smälta smöret. Blanda sedan de torra ingredienserna i en separat skål. Häll i de torra ingredienser i smeten. Konsistensen ska vara mycket tjockare än vanlig pannkakssmet. Stek sedan på hög värme i en stekpanna med smör. När pannkakan börjar få bubblor på ovansidan är det dax att vända. Servera med sirap och valfri frukt eller bär.


               

Löjromtoast med gräddfil och rödlök

Datum: 2011-10-26 Tid: 19:48:28
Katergori: Förrätter Kommentera: 0
Hallå! Kay här igen. Börjar bli lite småtjatigt att det är bara jag som skriver. Men jag har tjatat på Chrille.

Idag kände jag för att jag bara måste lägga upp den klassiska förrätten som man aldrig kan misslyckas med, nämligen löjromstoast.

Löjromstoast
, 1 port.
1 skiva vitt bröd
Finhackad rödlök
Gräddfil
Löjrom
eventuellt smör, dill och citron

Det passar även att ha med citron och/eller dill om man vill det. Jag brukar smörsteka brödet istället för att rosta det eftersom det blir saftigare och jag tycker det blir 10 gånger godare. Sedan är det bara att slänga på allt på mackan och äta!





               

Tomatsallad

Datum: 2011-10-25 Tid: 20:01:00
Katergori: Tillbehör Kommentera: 0
Hej hopp! Det är Kay som skriver (igen). Jag tänkte att jag skulle lägga upp två recept från dagens middag. En tomatsallad som tillbehör och en citronfromage till efterrätt. (Recepten är indelade i två inlägg pga. kategoriseringen)

Tomatsallad, 2-3 port.
Olika tomater (jag använde bla. plum lemon, black cherry, green zebra, coctailtomater och gula coctailtomater)
Gurka
Soltorkade tomater
Kronärtskockor
olivolja
basilika
salt och peppar

De olika tomater brukar finnas att köpa på lösvikt som butiken har blandat. Jag köpte mina tomater på Hemköp.
Jag valde att blanda mina med det som fanns hemma. Man kan själv välja vad man vill ha i sin tomatsallad, men jag tyckte denna kombination med soltorkade tomater, gurka och kronärtkockor blev gott.



 





               

Citronfromage

Datum: 2011-10-25 Tid: 20:00:17
Katergori: Efterrätter Kommentera: 0

Citronfromage, 3-4 port.
1 gelatinblad
1 citron (skal + saft)
1,5 st äggvitor (går bra med 2 små också)
1,5 st äggulor  (----"----)
½ dl + 1/3 dl socker
½ dl vispgrädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Riv citronskal och pressa ur saften. Värm upp saften tills den är ljummen och lägg i gelatinet, gelatinet ska då lösa sig. Vispa (med elvisp) sedan ägggulan med citronskal och 1/3 dl socker. Blanda sedan i citronsaften i äggulesmeten.
Vispa äggvitan med ½ dl socker i en torr bunke med torr elvisp tills det blir ett hårt skum. Skummet är tillräckligt hårt vispat om man kan vända på bunken upp och ner utan att äggvitan rör på sig. Vispa sedan vispgrädden.
Det sista steget är att VÄNDA ner allt i samma bunke, inte vispa! Häll upp i formar och ställ in i kylen några timmar.

Detta recept ger en luftigt konsistens, vill man har en mer kompakt fromage kan man välja ett recept utan äggvita. Jag tycker båda är goda, men föredrar nog helst den utan äggvita faktiskt.


               

Mjölkchokladbavaroise med bananpytt

Datum: 2011-10-20 Tid: 12:59:48
Katergori: Efterrätter Kommentera: 0
Hallå där igen! Nu är det jag (Kay) som bloggar igen. Jag tycker det går lite trögt för Chrille att blogga.

Jag gjorde iaf. en variant på chokladmousse igår, nämligen bavaroise. Skillnaden är väl att moussen är mer lätt och luftig i konsistensen medan bavaroisen innehåller gelatin som gör den mer kompakt. Sedan finns ju också fromage, det är som en blandning mellan mousse och bavaroise. Fromagen innehåller gelatin som i bavaroise men innehåller också äggvita som inte finns i bavaroise men som en mousse kan innehålla.

Hur som helst så gjorde jag en mjölkchokladbavaroise med bananpytt. Bananen är karmeliserad, alltså uppvärmd med smält socker och smör. För mig som inte tål friterad banan är detta ett väldigt gott alternativ!

Receptet går bra att halvera, vilket jag gjorde.

Recept, ca. 6 port.

2 st gelatinblad
65 g hyvlad mjölkchoklad
½ dl mjölk
0,75 dl socker
3 äggulor
1,75 dl vispgrädde

2 st bananer
3 msk socker
2 msk smör

Bavaroise

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll, mjölk, socker och äggula i en kastrull. Sjud under ständig omrörning med en visp till en kräm. Temperaturen får inte överstiga 85 grader.

Tillsätt de urvridna gelatinbladen och rör om. Sila krämen genom en finmaskig sil över chokladen. Vispa eller kör med en stavmixer till en slät smet. Täck bunken med plastfolie och låt svalna till ca 20 grader. Häll grädden i en bunke och vispa. Vänd i hälften av grädden i chokladkrämen med hjälp av en slickepott, tillsätt resterande och blanda väl. Fyll smeten i 6 portionsformar eller glas till hälften. Ställ in formarna i kylen och låt stelna.

Ska ni servera utan formarna är det lättast att ha plastfolie i formarna för att sedan stjälpa upp bavaroisen ur formarna.

Bananpytt
Skala och skär bananerna i små tärningar. Smält socker till en gyllenbrun färg, tillsätt sedan smöret och sist banantärningarna och låt dem karamellisera någon minut, men låt dem inte ligga i för länge för då blir de mosiga.

 

 



               

Chokladmousse

Datum: 2011-10-18 Tid: 09:07:54
Katergori: Efterrätter Kommentera: 0
Igår fick jag (Kay) ett enormt sug på choklad, så jag var tvungen att göra chokladmousse. Jag gjorde denna mousse även i lördags med Hanna men jag glömde ta foto, så därför fick det bli samma efterrätt igår så jag kunde visa er.

Ni får bortse från den fula spritsningen av grädde. Min nya tyll blev lite för stor för den lilla mängd jag hade.



               

En variant av pannacotta

Datum: 2011-10-16 Tid: 10:25:54
Katergori: Efterrätter Kommentera: 0
I fredags gjorde vi efterrätt. Jag (Kay) ville så gärna prova ett recept från min alltommat-tidning som var en pannacotta med kardemumma istället för vanilj som är "grundreceptet". Till pannacottan gjorde vi en nötmüsli och rårörda hjorton och resultatet blev super! Eller ja.. Chrille tyckte väl att grundreceptet med vaniljstång är godare.

Receptet heter kardemummamousse, fast jag tvivlar på att det borde kallas mousse. Receptet innehåller ju gelatin, vilket jag inte skulle ha i en mousse. Men men.. jag är ingen expert.

Kardemummamousse med varma hjortron och nötmüsli

4 Portioner

1 st gelatinblad
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
2 äggulor
2 msk socker
1 tsk kardemumma, stött (men vi använde malen)

Müsli
½ dl pistasch
½ dl hasselnötter
½ dl havregryn (i vårt fall glutenfri)
½ msk rapsolja
½ msk honung
½ msk vatten

Hjorton
125 g hjortron
½ msk socker

Sätt ugnen på 175°. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
2. Blanda grädde, mjölk, äggulor, socker och kardemumma i en kastrull. Sjud försiktigt under omrörning tills det precis börjar koka. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatin­bladen ur vattnet och låt dem smälta i gräddblandningen. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylen ca 3 timmar.
3. Müsli: Grovhacka pistasch- och hasselnötter.  Blanda alla ingredienser till müslin i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Rör om och rosta ytterligare ca 5 min, tills müslin är gyllenbrun. Låt kallna.
4. Rårör hjortron med socker och värm i en kastrull.
5. Servera moussen med hjortron och nötmüsli.

Man kan använda andra nötter också, vi lade till mandel i vårt recept. Det är inte så noga med måtten till nötmüslin. Man får gå på känsla. Till garnering blir det fint om man garnerar med citronmeliss.




               

Chokladfestivalen

Datum: 2011-10-14 Tid: 19:43:45
Katergori: Övrigt Kommentera: 1
Idag var vi på chokladfestivalen! Festivalen var anhållen på Nordiska Museet där festivalen pågår i tre dagar. Det finns allt mellan dyra chokladkakor till praliner och bakverk. Dock hade vi oturen att komma när det var väldigt mycket folk vilket vi båda tyckte var extremt påfrestande eftersom alla ska trängas.

Efter vår runda runt hela festivalen gick vi till utvalda ställen för att köpa hem lite godsaker. Vi köpte tryfflar, praliner, marsipancigarr och någon o'boy-kub (en kub med choklad man ska doppa i varm mjölk).

Majs: Stort utbud
Bajs: Trängsel och överdriva priser på vissa produkter

 

 

 

 

 

 

 


               

Besök på restaurang Imperiet

Datum: 2011-10-13 Tid: 22:02:25
Katergori: Restaurang Kommentera: 0

 

Äntligen kommer vårt första inlägg!

Ikväll var vi på restaurang Imperiet på Medborgarplatsen. Jag (Kay) åt Moules frites med aioli och till efterrätt en macarone (med hallonsmak) medan Chrille åt Stek minute med pommes, bea och sallad. Till efterrätt tog Chrille en Crème Brûlée.

 

Kay's åsikt om besöket: Jag tyckte att restaurangen var prisvärd. Varmrätten innehöll ordentligt med mat och inget snålande med musslorna. Dessutom fixade personalen ett gott glutenfritt bröd som var smörstekt, ett mycket stort plus i kanten!
Efterrätten var mycket god! Konsistensen var sådär lite seg som den ska vara. Mycket god!
Det första intrycket av lokalen var väldigt mysig och fräsch, ett ställe jag gärna skulle besöka igen.

 

Chrilles åsikt: Jag fick bröd innan maten kom och det var gott men, det var kallt det tyckte jag var ett minus. Dock så fick man 3 sorter: mörkt (med massa kryddor och frön, Ljust (surdegs bröd tror jag) och Knäcke bröd. Det var gott bröd och dom snålade inte på det.

Jag beställde medium på min biff och fick well- done. Inte OK. Dessutom så var köttet lite mjöligt och påminnde om lever. Jag fick en näve pommes och en sallad bestående av tomat, rödlök och ruccola med dressing och bearnaise sås för 225 kr. Med tanke på mängden och kvaliten så tycker jag inte att det var en prisvärd rätt. Ett plus var att bearnaise såsen var hemma gjord, och den var god. Salladen var inget vidare med tanke på innehållet, jag tycker man kunde gjort något roligare än tomat och rödlök, eller kanske ha rostade rotfruckter eller något. Efterrätten var mycket god i smaken men konsistensen kunde vara lite bättre, lite krämigare annars var den jätte bra.

Stämmningen och inredningen var mycket mysig och mordern. Sammanfattningsvis så tycker jag att det är en bra restaurang som jag gärna skulle kunna tänka mig att besöka igen (fast kanske äta något annat).

 

Bajs: Priset för chrilles rätt.

Majs: Trevlig personal och snabb service!

 

 

 

 


               

Uppdatering

Datum: 2011-10-12 Tid: 12:44:19
Katergori: Allmänt Kommentera: 0
Hej alla glada! Snart kommer våra inlägg med bilder och recept. Hoppas ni kommer gilla vår nya blogg!

               

Det är vi som bloggar

Datum: 2011-10-07 Tid: 11:36:04
Katergori: Om oss Kommentera: 0



Namn: Chrille och Kay
Ålder: Båda 18 år
Yrke: Kock och studerande
Bor: Stockholm
Allergi: Stenfrukter, äpplen, päron kontra Gluten

Vi startade denna blogg i oktober 2011 för att kunna visa andra och arkivera våra recept och resultat innan bakning och matlagning. Vi båda har alltid haft ett intresse för matlagning och bakning. Chrille är utbildad kock från och med hösten 2011 och Kay studerar på högskolan.

Alla bilder vi lägger upp har vi själva tagit och är därmed kopieringsskyddade. Vill ni kontakta oss kan ni kommentera i ett av våra inlägg så svarar vi på det via mail (om ni skriver dit den dvs).






Välkommen till vår bak- och matlagningsblogg! Vi som bloggar heter Chrille och Kay och vi bloggar om allt som angår bakning och matlagning. Vi lägger upp recept, tipsar och annat smått och gott. Kommentera gärna!

  • STARTSIDAN




  • RSS 2.0