Mjölkchokladbavaroise med bananpytt
Jag gjorde iaf. en variant på chokladmousse igår, nämligen bavaroise. Skillnaden är väl att moussen är mer lätt och luftig i konsistensen medan bavaroisen innehåller gelatin som gör den mer kompakt. Sedan finns ju också fromage, det är som en blandning mellan mousse och bavaroise. Fromagen innehåller gelatin som i bavaroise men innehåller också äggvita som inte finns i bavaroise men som en mousse kan innehålla.
Hur som helst så gjorde jag en mjölkchokladbavaroise med bananpytt. Bananen är karmeliserad, alltså uppvärmd med smält socker och smör. För mig som inte tål friterad banan är detta ett väldigt gott alternativ!
Receptet går bra att halvera, vilket jag gjorde.
Recept, ca. 6 port.
2 st gelatinblad
65 g hyvlad mjölkchoklad
½ dl mjölk
0,75 dl socker
3 äggulor
1,75 dl vispgrädde
2 st bananer
3 msk socker
2 msk smör
Bavaroise
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll, mjölk, socker och äggula i en kastrull. Sjud under ständig omrörning med en visp till en kräm. Temperaturen får inte överstiga 85 grader.
Tillsätt de urvridna gelatinbladen och rör om. Sila krämen genom en finmaskig sil över chokladen. Vispa eller kör med en stavmixer till en slät smet. Täck bunken med plastfolie och låt svalna till ca 20 grader. Häll grädden i en bunke och vispa. Vänd i hälften av grädden i chokladkrämen med hjälp av en slickepott, tillsätt resterande och blanda väl. Fyll smeten i 6 portionsformar eller glas till hälften. Ställ in formarna i kylen och låt stelna.
Ska ni servera utan formarna är det lättast att ha plastfolie i formarna för att sedan stjälpa upp bavaroisen ur formarna.
Bananpytt
Skala och skär bananerna i små tärningar. Smält socker till en gyllenbrun färg, tillsätt sedan smöret och sist banantärningarna och låt dem karamellisera någon minut, men låt dem inte ligga i för länge för då blir de mosiga.