Citronfromage
Citronfromage, 3-4 port.
1 gelatinblad
1 citron (skal + saft)
1,5 st äggvitor (går bra med 2 små också)
1,5 st äggulor (----"----)
½ dl + 1/3 dl socker
½ dl vispgrädde
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Riv citronskal och pressa ur saften. Värm upp saften tills den är ljummen och lägg i gelatinet, gelatinet ska då lösa sig. Vispa (med elvisp) sedan ägggulan med citronskal och 1/3 dl socker. Blanda sedan i citronsaften i äggulesmeten.
Vispa äggvitan med ½ dl socker i en torr bunke med torr elvisp tills det blir ett hårt skum. Skummet är tillräckligt hårt vispat om man kan vända på bunken upp och ner utan att äggvitan rör på sig. Vispa sedan vispgrädden.
Det sista steget är att VÄNDA ner allt i samma bunke, inte vispa! Häll upp i formar och ställ in i kylen några timmar.
Detta recept ger en luftigt konsistens, vill man har en mer kompakt fromage kan man välja ett recept utan äggvita. Jag tycker båda är goda, men föredrar nog helst den utan äggvita faktiskt.
Kommentarer
Trackback